Szkolimy od 1990 r.
Konsulting-Edukacja
JACYNO I MODZELEWSKI Sp. z o.o.
Szkolenia jednodniowe
Ochrona Danych Osobowych

Unijne przepisy o ochronie danych osobowych (RODO) - wszystko, co należy wiedzieć!

O szkoleniu

Szkolenie, do którego Państwa zachęcamy ma na celu przygotowanie Państwa organizacje do przetwarzania danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego z 14.04.2016 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (RODO) oraz projektem nowej ustawy o ochronie danych osobowych. Nowe przepisy prawne zaczęły obowiązywać od 25.05.2018 roku. Uczestnicy podczas szkolenia dowiedzą się przede wszystkim w jaki sposób wypełniać wymagania RODO.

Całe szkolenie oparte jest na praktycznym stosowaniu przepisów dotyczących ochrony danych osobowych w powiązaniu z innymi przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych (KRI, ISO 27 000, dostęp do informacji publicznej), podczas szkolenia uczestnicy uzyskają wiedzę jak praktycznie przeprowadzić przygotować się do wdrożenia RODO w tym: jak przygotować dokumentację wraz z procedurami wskazanymi w RODO, analizę ryzyka, w jaki sposób wdrożyć nowe wymagania i w jaki sposób przetwarzać dane osobowe aby uniknąć kar finansowych przewidzianych w nowych przepisach prawnych. Szkolenie jest oparte na wiedzy praktycznej oraz na dużej interakcji pomiędzy trenerem a uczestnikami szkolenia.

 

Program:

 

 

  1. Podstawy prawne.

  1. Prawo UE Prawo krajowe Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – RODO

  2. cele – RODO

  3. cechy (różnice pomiędzy UODO a RODO) 

  4. Stosowanie RODO

  1. Podstawowe pojęcia z RODO

  1. Dane osobowe

  2. Przetwarzanie danych

  3. Anonimizacja i pseudoanonimizacja

  4. naruszenie ochrony danych osobowych

  1. Zasady przetwarzania danych osobowych

  2. Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych

  1. Zgoda

  1. Szczególne kategorie danych osobowych

  2. Prawa osoby, której dane dotyczą

  1. Prawo do informacji

  2. Prawo dostępu przysługujące osobie, której dane dotyczą

  3. Prawo do sprostowania danych

  4. Prawo do usunięcia danych („prawo do bycia zapomnianym”)

  5. Prawo do ograniczenia przetwarzania

  6. Obowiązek powiadomienia o sprostowaniu lub usunięciu danych osobowych lub o ograniczeniu przetwarzania

  7. Prawo do przenoszenia danych

  8. Prawo do sprzeciwu

  9. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji w indywidualnych przypadkach, w tym profilowanie

  10. Prawo do odszkodowania / zadośćuczynienia za nieprawidłowe przetwarzanie danych

  1. Administrator danych osobowych

  1. Obowiązki ADO

  1. Podmiot przetwarzający

  1. Umowa z podmiotem przetwarzającym

  1. Inspektor ochrony danych

  1. Wyznaczenie IODy

  2. Konflikt interesów według grupy roboczej art 29

  3. IOD – Kto ?

  4. Zadania IODy

  5. Środki zapewnione IOD przez administratora

  6. Co z dzisiejszym ABI (projekt)

  7. Zgłoszenie IOD (projekt)

  8. Różnice ABI – IOD

  1. Zabezpieczenia

  1. Ocena skutków dla ochrony danych

  2. Krajowe ramy interoperacyjności

  3. Zarządzanie bezpieczeństwem danych osobowych (informacji)

  4. Zarządzanie Ryzykiem

  • Identyfikowanie ryzyka

  • Analiza ryzyka

  • Postępowanie z ryzykiem

  • Dokumentowanie – procedura zarządzaniem ryzykiem

  1. Kategorie środków ochrony ISO 27 001

  2. Zgłaszanie naruszenia ochrony danych osobowych organowi nadzorczemu

  3. Dokumentacja naruszeń

  1. Ocena skutków dla ochrony danych

  2. Dokumentacja

  1. Rejestr czynności przetwarzania

  2. Polityka bezpieczeństwa

  3. Inna dokumentacja i procedury

  1. Odpowiedzialność

  1. Prawo do odszkodowania

  2. Kary finansowe

  1. Zakończenie

 

 

w cenie szkolenia:


* 5 godzin wykładu, w tym maksimum praktyki i tylko niezbędna teoria oraz konsultacje indywidualne w czasie i po szkoleniu,
* materiały szkoleniowe i do pracy podczas zajęć
* materiały do pracy podczas zajęć,
* poczęstunek biznesowy (lunch) i przerwa kawowa
* certyfikat uczestnictwa,

Rabat dla drugiej i każdej kolejnej osoby z firmy!

Zarejestruj Firmę do programu lojalnościowego i płać mniej za wszystkie szkolenia!

Wykładowca

Chojnowski Przemysław
Chojnowski Przemysław

Trener z zakresu ochrony danych osobowych, audytor wewnętrzny ISO 27001 oraz praktyk bazujący na doświadczeniu nabytym w trakcie realizacji wielu szkoleń oraz zadań związanych z przygotowaniem praktycznym firm w zakresie realizacji ochrony danych osobowych. Osobiście... Czytaj dalej

Lokalizacja na mapie

Chcesz wziąć udział w szkoleniu? Daj nam znać!
Zgłoś udział w szkoleniu

Program lojalnościowy

Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym programie lojalnościowym. Założenie konta pozwoli Państwu zbierać punkty, za które będzie można uzyskać rabat na kolejne szkolenie, darmowy kurs lub odebrać nagrody.

Dowiedz się więcej
Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij